· 

Els beneficis de caminar després de dinar, encara que sigui pocs minuts

Una revisió dels estudis publicats indica que caminar entre dos i cinc minuts ja aporta beneficis per reduir els nivells de glucosa en sang.

 

Res de seure a fer sobretaula ni de passar gaires hores seguides asseguts, sigui per treballar, per lleure o per descansar. Trencar el sedentarisme, encara que sigui pocs minuts, té un impacte important en la salut, sobretot en la prevenció de malalties com la diabetis.

 

Això conclou una revisió d'estudis realitzada per investigadors de la Universitat de Limerick, a Irlanda, encapçalada per Aidan J. Buffey. El metaestudi s'ha publicat a Sports Medicine.

 

La principal conclusió és que no cal fer llargues passejades per obtenir beneficis, però sí que convé evitar gaire temps seguit de sedentarisme total. Fins i tot simplement aixecar-se de tant en tant aporta algun benefici.

 

Els autors destaquen l'evidència creixent que acumular moltes hores seguides asseguts és perjudicial per a la salut cardiovascular. Però han volgut fer una anàlisi sistemàtica per veure què diuen els estudis sobre l'efecte de les pauses freqüents en els nivells de glucosa en sang, insulina i tensió arterial.

 

Els investigadors van localitzar mes de 1.200 articles, però finalment només en van tenir en compte set que complien els criteris estrictes que havien proposat. Aquests mesuraven els nivells de glucosa des de 30 minuts fins a tres o quatre hores després d'un àpat.

 

Segons els resultats, simplement posar-se dret de tant en tant ja ajuda a reduir una mica els nivells de glucosa després de menjar. Però no té cap efecte sobre els nivells d'insulina o la tensió arterial.

 

En canvi, fer pauses i caminar a baixa intensitat no només feia baixar els nivells de glucosa de manera significativa, sinó que elevava la secreció d'insulina. Tampoc no influïa, però, en la tensió arterial.

 

Si bé fer exercici durant més minuts és beneficiós, la revisió conclou que fer petites pauses i caminar de forma moderada dos minuts cada 20 minuts o cinc minuts cada mitja hora ja aporta beneficis en els nivells de glucosa. I això redueix el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

 

Així, la conclusió és que posar-se dret de tant en tant és millor que estar-se assegut tota l'estona, però que el benefici que aporta és molt petit. El guany és força més evident si es fan petites pauses freqüents per caminar, encara que sigui pocs minuts.

 

Per tant, els autors recomanen combatre el sedentarisme almenys amb aquestes interrupcions, si bé també proposen fer més estudis en condicions reals i investigar les implicacions que tenen, a llarg termini, en la salut i, especialment, en el sistema cardiovascular.

 

 

Font: ccma.

Escribir comentario

Comentarios: 0