· 

Cinc consells per córrer amb calor

Volem donar-vos alguns consells perquè pugueu seguir corrent durant tot l'estiu però amb certes precaucions perquè la calor no pugui amb vosaltres.

1- Corre ràpid o tarda

Alguns corredors queden per entrenar prop de les 5 del matí, per haver acabat just quan comença a clarejar, sobretot en zones on la temperatura supera durant l'estiu els 30 graus. L'altra opció és just la contrària, fer-los quan el sol s'està llevant. Encara que el sol aconsegueix el seu punt més alt en el cel al migdia, la temperatura de la superfície terrestre arriba al seu valor màxim entre les 3 i les 5 de la tarda. Alguns corredors prefereixen sortir a mitjanit i córrer només amb pantalons curts i sabatilles.

2- Atent als senyals del teu cos

El cos sempre ens va advertint de com es troba. Si alguna vegada tens nàusees o mal de cap, és millor que paris la teva carrera o intentis anar per l'ombra o beure alguna cosa freda. Hi ha altres signes d'alerta, com sentir-te pitjor del normal, notar malestar, o deixar de suar, que han de fer-te parar. Si tens la possibilitat a l'estiu, busca zones de canons o muntanyes on les temperatures són més fresques. Qualsevol moment que puguis passar a l'ombra serà un alleujament, per exemple, en estirar, en escalfar o fins i tot quan pares per beure.

3- Corre a ritme lent

Deixa la marató per a la tardor, doncs la temperatura òptima per a aquesta prova és de 12 ºC, segons el Dr. David Martín de la Universitat de Geòrgia (Estats Units). Cada 4 ºC per sobre d'aquesta xifra la teva marca empitjora un minut o més. Una marca en una carrera de 10 km a una temperatura de 27 ºC és al voltant d'un 10% pitjor que a 15 ºC. Quan fa calor, en algunes carreres tenen preparats aspersors en la meta per refrigerar als corredors, i fins i tot nebulitzadors en diversos punts del recorregut. Fins a en les distàncies més curtes cal oblidar-se de batre la marca personal quan la calor estreny. En ple estiu no es pot pretendre anar de gom a gom com quan la temperatura és ideal.

4- No solament importa la calor, també la humitat

No és la calor, sinó la humitat el que més afecta als corredors. Per exemple, al juliol pot haver-hi una temperatura de 37 ºC a les 8 del matí en zones de la costa, però si la humitat arriba al 100%, sofriràs molt més. L'aire humit redueix la capacitat del cos per refrigerar-se mitjançant la suor. L'índex tèrmic combina la temperatura amb la humitat relativa per oferir el valor de la temperatura aparent, que és la veritable sensació de calor. Convé comprovar el pronòstic del temps abans d'un tiratge llarg per decidir a quina hora del dia anar a córrer. En algunes zones la temperatura no baixa molt a la nit i la humitat és més elevada a primera hora del dia.

5- Material adequat

És important usar peces molt lleugeres i transpirables. La temperatura de la pell es mantindrà més fresca i el teu entrenament serà més agradable. La roba de color clar reflecteix la calor i si t'està una mica folgada, l'aire podrà circular millor. Les gorres són molt útils per una mica més que per protegir-te del sol. Prova a posar una mica de gel sota la gorra. El seu efecte refrigerant dura fins a 40 minuts. A més, en fondre's, l'aigua segueix refrigerant-te en anar escorrent. Notaràs la diferència. També és important els mitjons, molts corredors usen els mateix a l'hivern i a l'estiu i de vegades la duresa de l'els mateixos els fa acabar amb butllofes que després els obliguen a parar els seus entrenaments

 

Enllaç: el economista 

Traducció: Ismael M.

Escribir comentario

Comentarios: 0