· 

Diputació de Lleida, INEFC-Lleida i Salut faciliten exercicis d’activitat física saludable en línia per fer a casa durant el confinament de les persones

És una iniciativa emmarcada en el projecte EUPAP, de prescripció i planificació d’exercici físic per a la salut, que lidera el campus de Lleida de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya 

La Diputació de Lleida, el campus de Lleida de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i el Departament de Salut de la Generalitat han fet públic un programa d’exercicis físics saludables i segurs per a la ciutadania amb els quals combatre els efectes de l’augment del sedentarisme i la inactivitat que pot provocar l’estat de confinament a causa de la crisi del coronavirus SARS-COV-2 per evitar la profusió de la malaltia COVID-19.

 

Aquest programa d’exercicis saludables, sota el títol de “Tens 15 minuts per a tu?”, està format per tres sessions estructurades d’exercicis saludables dissenyats per l’equip del projecte europeu EUPAP, el desplegament del qual a Catalunya és liderat per l’INEFC Lleida. És un model de prescripció i planificació d’exercici físic per a la salut elaborat de manera col·laborativa entre professionals d’atenció primària i educadors fisicoesportius (persones titulades en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport).

 

El projecte europeu EUPAP, del qual s’estan beneficiant més de 300 persones a les terres de Lleida, compta amb el suport de l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Lleida, està finançat per CHAFEA, l’Agència responsable de Salut Pública de la Comissió Europea, i liderat per l’Agència de Salut Pública de Suècia, i en formen part 10 països.

 

Els vídeos, que són públics als canals de YouTube de la Diputació de Lleida i d’INEFC i al canal Salut de la Generalitat, pretenen difondre exercicis saludables per a les persones que s’hagin de quedar a casa, i especialment per a un perfil de persona adulta sedentària o amb baixa condició física i sense clínica. Els vídeos també seran difosos a les sales d’espera dels CAP i als centres hospitalaris de tot Catalunya.

Sota la direcció tècnica de l’equip lleidatà del projecte europeu EUPAP (European Physical Activity on Prescription Model), les sessions estan dissenyades a partir del convenciment que el confinament provocarà un canvi d’hàbits per a la majoria de persones i un augment del sedentarisme i la inactivitat i que, per tant, també comportarà canvis en la seva condició física.

 

Amb la previsió que les xarxes socials s’omplirien de propostes gràfiques (vídeos o imatges) amb exercicis, la pretensió d’aquesta proposta és d’oferir un conjunt ordenat d’exercicis que de manera eficient, amb només 10-15 minuts, serveixin per millorar la força a persones sedentàries, amb baixa condició física i sense simptomatologia. En aquest sentit, s’ha previst que funcionin per millorar la força, que no estressin el sistema cardiovascular, que tinguin un mínim risc per a les estructures del sistema musculoesquelètic i que siguin de senzilla execució per a la majoria de la població, sempre evitant que la pràctica arribi a ser extenuant.

 

El resultat és una sèrie de tres sessions diferents, estructurades en quatre blocs, un de mobilitat, un de treball centrat en els estabilitzadors de tòrax-tronc (core), un de força i d’equilibris. El programa proposa la divulgació de tres sessions d’entrenament que segueixen els mateixos principis metodològics, tot destacant que el disseny de les sessions permet que la persona usuària pugui dosificar-les a la seva voluntat al llarg de la setmana, sense que entre elles puguin donar-se situacions d’incompatibilitat sobre els efectes adaptatius pretesos.

 

L’equip lleidatà de l’EUPAP considera que aquesta proposta complementa, no substitueix, la resta de missatges de promoció de la salut mitjançant l’activitat física que existeixen per evitar el sedentarisme, fent activitats a casa que augmentin la despesa calòrica, i per evitar la inactivitat física, seguint una sessió d’activitat dirigida via streaming cada dia.

 

Podeu seguir els vídeos al canal ‘Youtube’ de la Diputació de Lleida:

 

https://www.youtube.com/diputaciodelleida

Link primer vídeo

https://youtu.be/Ntsdhzt8nds

Escribir comentario

Comentarios: 0