· 

8 consells de primers auxilis i seguretat que tot corredor ha de conèixer

Aquí hi ha vuit consells de primers auxilis que tot corredor ha de conèixer, i aquí no importa que surtis a fer 5 quilòmetres ràpids prop de casa o et submergeixis en un trail maratonià per les muntanyes.

1- Neteja tallades i raspes immediatament


Un pas en fals i una caiguda pot provocar-te un tall en alguna part del teu cos que provoqui sang, i aquí es torna urgent l'atenció. "El millor que es pot fer és detenir el sagnat, netejar i protegir la zona", explica la doctora Katie Lawton.

Jacob Erickson, metge de medicina esportiva de la Clínica Maig, està d'acord. "Assegura't de netejar l'àrea tan aviat com puguis amb peròxid d'hidrogen o aigua jabonosa tèbia. Si només tens una ampolla d'aigua, aquest aigua serà suficient", explica el metge Jacob Erickson. "Usa algun tipus d'ungüent antibiòtic o vaselina simple per a mantenir l'àrea humida. Pots deixar-ho exposat a l'aire si no està drenant, en cas contrari, mantenlo cobert fins que el drenatge es detingui o estigui més ben controlat".

Si no tens subministraments disponibles, Lawton suggereix usar una samarreta, especialment si la ferida brolla. "Arrenca un tros de la teva camisa i lliga'l en l'àrea per a la compressió".

 

 

2- No et rebentis les butllofes

Ho sabem: rebentar una butllofa és el més temptador del món, però és millor deixar-la en pau. "Tallar o 'rebentar' la butllofa pot augmentar el risc d'infecció", diu el doctor Patrick Lank. Netejar la butllofa amb aigua també pot empitjorar les coses, segons Lawton, perquè la combinació de suor i aigua té el potencial de crear més butllofes. En el seu lloc, usa coixinets de gel per a butllofes o vaselina per a accelerar la curació.

 

3- Hidratat

És fàcil per als novençans i fins i tot per als corredors experimentats perdre la noció d'hidratació a mesura que canvien factors com la calor i la humitat. "La deshidratació severa pot causar marejos, pèrdua del coneixement i confusió. Si sents que t'estàs deshidratant, el millor és deixar de córrer, rehidratar-te i donar-te temps", explica Lank.

També pots experimentar enrampades musculars si estàs deshidratat, agrega Lank. En aquest cas, el millor és deixar de córrer, estirar el múscul i fer-te un massatge per a trobar l'alleujament.

Per a evitar la deshidratació, Lawton recomana tenir a mà tauletes de sal o electròlits que són fàcils de tirar en una ampolla d'aigua. No obstant això, "tingues en compte que alguns paquets de gel contenen cafeïna, que també és un diürètic, i podria ser una causa de deshidratació", diu ella.

4- Tira't sempre protector solar

 

Lawton diu que l'aplicació de crema de protecció solar és una cosa obligada. Però si acabes amb una cremada greu, el primer que has de fer és allunyar-te del sol. "Troba una manera de cobrir adequadament la teva pell o busca ombra". Si és massa tarda, pots alleujar les cremades solars amb un esprai d'àloe vera amb lidocaína. "No usis vaselina, ja que pot atrapar la calor que el cos està tractant d'alliberar". Beure molta aigua també és clau perquè les cremades poden augmentar el risc de deshidratació, agrega Lank.

5- Tingues una farmaciola bàsica a mans

 

Si som realistes, no pots portar amb tu tots els productes de primers auxilis mentre corres, però assegura't de tenir una farmaciola en el teu cotxe si vas amb ell a un lloc allunyat de la naturalesa per a córrer o a casa si no t'allunyes massa. "Tingues a mà una bossa de gel d'un sol ús o una bena elàstica per als esquinços greus", apunta Lawton. Tampoc pots oblidar-te de tiretes, coixinets per a butllofes (unes Compeed) i crema per a rascades.

 

6- Corre amb un amic

Pot sonar obvi, però córrer només pot ser arriscat en cas d'una emergència. Si planeges llançar-te a una ruta més remota, intenta fer-ho amb un amic. En cas contrari, pots utilitzar les funcions de seguretat en unes certes aplicacions i telèfons perquè un amic pròxim o un familiar segueixin el teu recorregut durant la carrera.

 

7- Explica-li a algú els teus plans

 

Quan corris només, assegura't de compartir els teus plans amb detall. "Informa els membres de la teva família de quina hora han d'esperar que arribis a casa i el lloc aproximat per on correràs, especialment si no t'agrada córrer amb el teu telèfon", demana Lawton.

8- Sé quan telefonar al 112

 

"Si perds el coneixement mentre corres, busca atenció mèdica immediatament", diu Lank. El mateix ocorre amb un amic o company de carrera. Si desenvolupes un dolor de pit anormal o dificultat per a respirar, has de telefonar immediatament al 112 perquè et portin a urgències i et evaluen.

 

Font castellà: runnersworld

 

Escribir comentario

Comentarios: 0