· 

Caminar només 2.300 passes al dia redueix molt el risc de mort per malaltia del cor

Un estudi amb dades de més de 200.000 persones qüestiona la definició de sedentarisme, i conclou que amb 4.000 passes n'hi ha prou per reduir el risc en general

Fer cada dia unes 2.300 passes, és a dir, caminar uns 2 quilòmetres durant mitja hora, redueix significativament el risc de mort per malaltia cardiovascular, i a partir de 4.000 passes diàries es redueix el risc de morir per qualsevol tipus de malaltia.

Són les principals conclusions d'una metarecerca que ha analitzat 17 estudis d'arreu del món que van fer el seguiment durant 7 anys dels hàbits de més de 200.000 persones.

Aquestes conclusions posen en qüestió la definició actual més estesa i oficial del sedentarisme que, entre altres paràmetres, inclou tothom que fa menys de 5.000 passes al dia.


Un 15% menys de risc per cada 1.000 passes

La metarecerca, que ha publicat la revista European Journal of Preventive Cardiology, precisa que el risc es redueix un 7% per cada 500 passes diàries addicionals, i un 15% per cada 1.000:

 

En aquest sentit, la principal recomanació que fa l'autor de l'estudi, Maciej Banach, professor de cardiologia preventiva a Lodz, a Polònia, és no quedar-se en les 2.300 o les 4.000 passes.


Un objectiu inicial modest facilita agafar un bon ritme

Segons ha explicat Banach al diari nord-americà Washington Post, posar-se un objectiu modest a l'inici pot facilitar el canvi d'actitud necessari per agafar ritme:

"És un missatge molt important, perquè he tingut molts pacients que s'han desanimat quan els hem proposat fer entre 7.000 i 10.000 passes diàries."

Aquest cardiòleg destaca que la seva és la metarecerca més ampla feta fins ara en aquest àmbit, i que els resultats són prou concloents:

"Per fi s'ha publicat! A partir de les dades de 17 estudis amb gairebé 230.000 participants, vam demostrar que només necessitem uns 4000 passos/dia per veure un benefici significatiu en la salut, amb les reduccions més notables en la mortalitat."

 

El sedentarisme i el mite de les 10.000 passes

Aquestes conclusions no només qüestionen la definició del sedentarisme, també les creences més esteses sobre l'exercici físic saludable, que fixen en 10.000 els passos idonis diaris a fer.

Aquesta és una creença que no es basa en cap estudi, sinó en la campanya publicitària de llançament del primer podòmetre portàtil que es va posar a la venda al Japó fa 60 anys.

Per raons de màrqueting, aquella campanya va centrar-se a assolir 10.000 passes al dia, i des de llavors s'ha anat estenent com a estàndard arreu del món, però sense cap base científica.

Una parella passeja per un camí de muntanya (iStock)

Començar com més aviat millor

De tota manera, aquesta xifra coincideix amb una altra de les conclusions de l'estudi de Banach: els beneficis més notables per als menors de 60 anys està entre les 7.000 i les 13.000 passes diàries.

En canvi, per als més grans d'aquesta edat, la forquilla més òptima per baixar el risc de mort està entre les 6.000 i les 10.000 passes diàries.

En aquest sentit, Banach insisteix que l'objectiu no és quedar-se en les 4.000 passes, sinó anar més enllà, i també començar al més jove possible, per estendre els beneficis al llarg de la vida.

El 80% dels adolescents no fan prou activitat física

Per això, a l'article en què exposa la metarecerca recorda que una de cada quatre persones al món no fa prou activitat física quotidianament, cosa que inclou el 80% dels adolescents.

També que l'Organització Mundial de la Salut calcula que és la quarta causa de mortalitat, amb més de 3,2 milions de persones mortes al món cada any.

És un problema que la pandèmia de la covid ha agreujat: la mitjana de passes fetes cada dia al món era de 5.323, va caure dràsticament el 2020, i encara no s'ha recuperat.

5.000 articles revisats, 17 recerques escollides entre 65

Per fer la recerca Banach i el seu equip van analitzar més de 5.000 articles científics, i van fer una primera tria de 65 recerques, que van quedar en les 17 que han analitzat en profunditat.

D'aquestes 17 recerques, publicades entre el 2015 i el 2022, sis es van fer al Regne Unit, cinc als EUA, dos a Austràlia, dos al Japó, una a Noruega i una altra a Espanya.

En pràcticament totes es van fer diversos seguiments dels participants durant 7 dies fent servir podòmetres, els aparells que mesuren automàticament les passes que es fan.

No només es van analitzar l'edat i el sexe, sinó també les diferents condicions i estils de vida entre les regions del món, i no van trobar-hi diferències importants:

"La nostra anàlisi demostra que "més és millor" pel que fa al número de passes per a ambdós sexes, independent de l'edat i del lloc on es camini."

Font: ccma.cat

Escribir comentario

Comentarios: 0