· 

Què són els sucres lliures, els més perjudicials per al cor, segons un macroestudi

El sucre dels sucs de fruita també fa augmentar el risc de tenir malalties cardiovasculars
El sucre dels sucs de fruita també fa augmentar el risc de tenir malalties cardiovasculars

Un gran estudi fet durant gairebé 10 anys al Regne Unit ha conclòs que menjar els anomenats sucres lliures fa augmentar força el risc de patir infarts de miocardi i ictus.

L'estudi ha fet el seguiment durant aquests anys de la dieta de més de 110.000 persones, de les quals 3.138 van tenir infarts i 1.124 ictus durant el temps que va durar.

La conclusió és que per cada 5% més d'energia procedent de sucres lliures -és a dir, els sucres afegits als aliments, però també els sucres naturals dels sucs de fruites i de la mel- el risc d'infart augmenta un 6% i el risc d'ictus un 10%.

Més fibra i més sucres no lliures protegeixen

Per contra, si es menja més fibra i sucres no lliures -per exemple, els de la fruita no espremuda, o altres sucres naturals-, l'efecte és el contrari i protegeixen d'aquestes malalties:

"Una major ingesta de fibra i la substitució del midó de gra refinat i sucres lliures per midó integral i sucres no lliures respectivament poden protegir dels infarts i els ictus."

En concret, han conclòs que menjant-se 5 grams més de fibra al dia el risc de patir una malaltia cardiovascular baixa un 4%, i això sense tenir en compte l'índex de massa corporal.

L'estudi l'han fet investigadores de la Universitat d'Oxford, i l'article amb les conclusions s'ha publicat aquest dimarts a la revista científica BMC Medicine.

Els sucres refinats fan augmentar el risc de malalties cardiovasculars (Reuters/Emmanuel Foudrot)
Els sucres refinats fan augmentar el risc de malalties cardiovasculars (Reuters/Emmanuel Foudrot)

Conclusions no aplicables als nens

Per fer l'estudi han aprofitat la base de dades del projecte UK Biobank, que des del 2006 investiga quins factors genètics i ambientals, com la dieta, contribueixen al desenvolupament de malalties.

En l'estudi s'ha fet el seguiment de 110.000 voluntaris d'aquest projecte de 55 anys de mitjana, per la qual cosa les conclusions no es poden extrapolar a altres franges d'edat, com, per exemple, els nens.

L'estudi ha trobat una relació directa entre la ingesta de sucres lliures i la presència de triglicèrids a la sang, que poden explicar l'augment del risc de malalties cardiovasculars.

Esprémer la fruita converteix els sucres en lliures

Els sucres lliures són els que no estan a dins de les cèl·lules dels aliments, i per això els dels sucs de fruita són lliures, perquè el procés d'esprémer-la els extreu de les cèl·lules.

L'estudi assegura, en canvi, que la xifra total de carbohidrats que es mengen, sucres inclosos, no afecta el risc de malaltia cardiovascular, sigui infart o ictus.

Són resultats que reforcen les recomanacions basades en estudis recents de limitar el consum de sucres lliures a un 5% de la ingesta diària de calories totals.

Això serien uns 25 grams per als adults, quantitat que equival a un got gran de suc de fruita, i que superen moltes begudes ensucrades envasades en llaunes d'un terç de litre.

La fruita s'ha de consumir directament i cal evitar els sucs, encara que siguin naturals (iStock
La fruita s'ha de consumir directament i cal evitar els sucs, encara que siguin naturals (iStock

Font: ccma.cat

Escribir comentario

Comentarios: 0