· 

L'envelliment és inevitable, però l'exercici físic frena els efectes secundaris de l'edat avançada

L'exercici físic és la millor "crema rejovenidora". La literatura científica és tremendament concloent en el paper protector de l'exercici físic contra una àmplia gamma de malalties, sent l'antienvelliment la base d'això. Una nova recerca acabada de publicar en Proceedings of the National Academy of Sciences s'uneix a la ja existent per a apuntar al nou focus de salut i antienvelliment: els mitocondris. La funció mitocondrial és fonamental per a la salut, però encara no és ben compresa per la població general.

 

Exercici físic i mitocondris: la societat antienvelliment

 

Quan realitzem exercici físic produïm una fatiga que fragmenta els mitocondris, aquestes estructures de l'interior de la cèl·lula que produeixen energia. El següent pas és la reparació d'aquesta alteració mitocondrial que pot donar-se més o menys ràpid segons el nostre estat físic i edat.

Un cicle de reparació mitocondrial és aquest procés d'alteració del mitocondri, seguit de la seva reparació i restauració. Una disfunció en aquestes estructures cel·lulars s'associa amb malalties cròniques com les malalties cardíaques o la diabetis tipus II.

Igual que augmentem de massa muscular quan produïm alteracions a nivell de la fibra muscular, augmentem la nostra capacitat de produir energia amb aquests cicles de reparació mitocondrial. La recerca citada anteriorment va investigar el paper de l'exercici sobre aquests cicles mitocondrials.

 

Van utilitzar animals per a veure els canvis significatius que es produïen amb l'envelliment. Un tipus de cuc mostrava mitocondris fragmentats i desorganitzats a mesura que envellia. Després de l'exercici físic aquests mitocondris trigaven molt més temps a tornar la funció mitocondrial normal, que el que trigaven en etapes més joves.

La dinàmica mitocondrial és clau en l'envelliment

L'exercici físic a llarg termini frena de manera significativa la deterioració de la dinàmica mitocondrial associada a l'envelliment. Això vol dir que la nostra qualitat de vida depèn de l'exercici físic, perquè no serveix de res viure més si no vivim millor.

Sigui com sigui el nostre aspecte exterior, el nostre interior, en concret la salut dels mitocondris de l'interior de les nostres cèl·lules, determinarà la qualitat de la nostra longevitat. L'entrenament de força i de resistència són potencialment fructífers per a frenar la disminució de la funció mitocondrial, la qual cosa frena també els efectes adversos de l'envelliment.

 

Font: El envejecimiento es inevitable, pero el ejercicio físico frena los efectos secundarios de la edad avanzada

Escribir comentario

Comentarios: 0