· 

Consells per a una pràctica esportiva saludable

A l'hora de practicar esport és summament important cuidar la salut. I si bé cada etapa de la vida té les seves particularitats, és en la joventut on hem d'incorporar aquells hàbits que ens faran esportistes responsables amb el nostre propi cos. Una bona alimentació, exercicis de precalentamiento però sobretot supervisió mèdica són algunes de les premisses fonamentals que cal inculcar en aquells que han decidit donar-li a l'activitat física un lloc preponderant en les seves vides. 

 

            

“Un pot posar-se les sabatilles, sortir a córrer i que no passi res. És cert. Però aquesta no és la idea. Abans de començar a fer qualsevol activitat física un ha de tenir una supervisió mèdica per a saber si no hi ha alguna malaltia prèvia que ens impedeixi la pràctica esportiva o que ens obligui a fer-ho en forma progressiva adaptant-nos a aquesta patologia”, explica María de les Mercès Dabat, mèdica internista general certificada en nutrició deportológica i assessora mèdica de OSDE..

 

 

Pautes per a la iniciació esportiva

Socialització i prevenció de malalties

 

L'esport, sobretot aquelles disciplines en equip, es comença a fomentar en l'etapa escolar com una manera de millorar la socialització dels nens i nenes. L'esport és important perquè es comuniquin amb el seu entorn, perquè mantinguin llaços d'amistat i de companyonia i per al desenvolupament en general. Però Dabat adverteix alguna cosa més: també prevé certes alteracions que en l'actualitat estem veient en persones cada vegada més joves. “Avui dia les corbes de colesterol han començat ja des de l'adolescència i fins i tot, en certs casos amb antecedents familiars, abans”, exemplifica. L'activitat esportiva, com una bona alimentació, ajuden moltíssim en aquests casos.

 

Moderar las expectatives

 

Un altre aspecte a tenir en compte en els primers anys de la pràctica esportiva és el de les expectatives. Si un noi o noia somia amb ser un professional de l'esport que sigui, primer deu saber que els qui ho aconsegueixen són realment pocs en comparació amb els qui practiquen aquesta disciplina. De tota manera, això no significa que no calgui estimular-los: en els tornejos per als més menuts és important que hi hagi premis per a tots.

Molta cura amb alguns esports.

 

En l'adolescència, quan el cos encara no està del tot desenvolupat, algunes pràctiques estan contraindicades. Per exemple, aquelles que impliquen fer exercicis amb molt de pes. Però Dabat cita també el cas de les noies que fan gimnàstica artística, que són seleccionades des de molt petites per certes aptituds però que si no les hi cuida d'una manera integral poden, amb el córrer dels anys, acabar amb trastorns com a baix pes, osteoporosi i amenorrea. Un altre recapto a prendre té a veure amb els suplements que moltes vegades se'ls dóna als atletes i amb algunes dietes particulars que se'ls recomana, com per exemple els “dejunis intermitents”.

 

 

Cures generales per als atletes

Revisió médica

 

Nens, joves o adults, no importa l'edat, han de fer-se revisions mèdiques si realitzaran alguna activitat física. “Avui a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires és obligatori tenir un certificat per a ingressar a qualsevol grup esportiu o gimnàs, i cal renovar-ho en forma anual."

 

Precalentament

 

Ningú, per més precaucions que prengui, està exempt de sofrir lesions. Prova d'això són els professionals de qualsevol esport, dels qui llegim constantment que han hagut de parar de competir un temps per diverses molèsties o fins i tot operacions.

 

Descans

 

“El descans forma part de l'entrenament. És tan dolent no entrenar com entrenar de més”, afirma Dabat. I en aquest sentit és tan important fer pauses durant l'activitat física com a necessari deixar-se alguns dies lliures.

 

Hidratació

 

Un altre consell que dóna Dabat és el de tenir una correcta hidratació. I aquesta no es redueix només a prendre alguna cosa post activitat. “La calor no és una "sensació", com diuen alguns. El cop de calor i les lesions secundàries associades als canvis de temperatura existeixen."

 

 

Després de l'activitat física

Reposar proteïnes

 

Acabat el partit, la carrera o simplement l'entrenament, és important ingerir la suficient quantitat de proteïnes per a reconstitutir aquelles que s'han destruït durant l'activitat física, especialment si aquesta va durar més d'una hora i mitja.

 

Les lesions

 

Quan, malgrat tots els recaudos, l'atleta sofreix una lesió és molt important detenir l'activitat física i consultar al metge. “Fisiològicament, el dolor sempre és una alerta, sempre et diu que alguna cosa està passant”, comenta Dabat. “És preferible perdre aquest partit o abandonar aquesta carrera i servir per al pròxim o la següent. Cal fer la consulta al traumatòleg, qui indicarà el tipus de tractament, i al fisioterapeuta si fos necessari”, afegeix Dabat. Després, amb l'experiència, cada atleta s'anirà donant compte que algunes lesions, com els esquinços de baix grau, es poden curar amb algunes pràctiques casolanes, com a aplicació de fred, benes i descans.

 

Font: lanacion.com

Traducció: www.pujadaseuvella.com

Escribir comentario

Comentarios: 0