· 

Veritats i mites sobre la hidratació

Amb el que ‘pega’ Lorenzo aquí fora, aquests mesos el millor de l'entrenament és, sens dubte, el refrescant premi posterior. Aigua ben freda, suc o beguda isotònica?,cafè sí o cafè no?, beure abans de tenir sigueu o esperar?, i la cañita? Probablement hagis sentit (o llegit) tot tipus de consells sobre la manera més adequada d'hidratar-te i no resultaria estrany fins i tot que et debatis entre consells contradictoris. En un nou intent de facilitar-te les coses, desmuntem vuit mites sobre la hidratació. 

MITE: Beu vuit gots d'aigua al dia

REALITAT: La quantitat exacta és una qüestió personal, dependrà de cadascú. La recomanació estàndard és prendre 2, 5 litres diaris en el cas dels homes i entorn d'un més per a les dones, però la millor guia és escoltar al propi cos. 

MITE: Orina clara, bona hidratació 
REALITAT: El seu color és un bon indicador de la hidratació, però no pretenguis una orina totalment transparent. Si observes que el seu color és similar al suc de poma o més fosc, alerta!

MITE: La cafeïna et deshidrata
REALITAT: Les recerques en aquest sentit no llancen resultats concloents: el consum de cafeïna no comporta directament un augment de l'orina. Els teus ronyons ja estan treballant mentre realitzes exercici, així que la influència de la cafeïna és menor. També cal tenir en compte els hàbits alimentaris als quals l'organisme estigui adaptat: si la preses sovint, la seva influència serà menor.

MITE: La set no és un bon indicador de la hidratació
REALITAT: La sensació de set és el millor referent per saber si estem deshidratats, però convé que no sigui l'únic. El nivell de sudoració, especialment en els rodatges llargs, és un altre indicador important. Per calcular-ho, pesa't abans i després d'un tiratge llarg: els quilos de pes que hagis perdut equivalen aproximadament als litres d'aigua que necessitaràs ingerir per mantenir-te allunyat de la deshidratació. 

MITE: L'aigua natural és la millor opció
REALITAT: Encara que sempre és bona, hi ha situacions en les quals l'aigua no és la millor elecció. En els mesos d'estiu, per exemple, necessitaràs reposar sals després d'un tiratge llarg, així que les begudes isotòniques són més adequades. El teu cos rebutjarà el que no necessiti. 

MITE: No has de beure massa
REALITAT: Com tot, beure a l'excés també pot ser perillós, per contradictori que sembli. Si els nivells de sodi en sang són massa baixos, l'alarma de perill s'encén i pot arribar a resultar molt perillós. De nou, sensatesa: escolta al teu cos. 

MITE: Beure molt aigua és la millor manera de desintoxicar-se
REALITAT: En realitat no hi ha evidència empírica per afirmar que grans quantitats d'aigua depurin el teu cos. En tot cas, t'ajuda al fet que els ronyons estiguin treballant. Així que els únics que haguessin de beure ‘massa’ aigua són els qui pateixin pedres en el ronyó. 

MITE: Una bona hidratació elimina el risc d'insolació
REALITAT: El risc d'insolació apareix quan el teu cos està per sobre de 40º C i la deshidratació pot contribuir a afavorir la seva aparició. La temperatura del cos augmenta a mesura que ho fa la sudoració, així que és important prendre les mesures pertinents.

 

Font: Runners Salut

Traducció: Ismael M.

Escribir comentario

Comentarios: 0