L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DE LA SEU VELLA CELEBRA EL 50 ANYS DE L’ENTITAT AQUEST DIUMENGE

S’han programat diferents activitats com ara el concurs de pintura, missa, cant de corals, una recreació històrica, a més d’una exposició de vehicles històrics, un mercat, tallers i jocs infantils, entre altres. També s’homenatjarà la geganta mora Reina Zobeida, pels seus 70 anys.


Els actes previs arrencaran dimarts i, entre aquests, destaquen la commemoració dels 700 anys de la institució reial del Comtat de la Ribagorça, i la conferència sobre la campana Mònica, que recentment ha tornat al monument. Divendres es lliuraran els guardons Seu Vella 2022.


Els Amics de la Seu Vella han presentat aquest dilluns els actes del Dia de la Seu Vella 2022, amb representants de les diferents institucions, entitats i empreses que col·laboren amb la jornada i amb l’organització d’algunes de les activitats previstes.


La celebració del Dia de la Seu Vella té enguany un caràcter especial ja que coincideix amb els 50 anys de l’Associació Amics de la Seu Vella, tal com ha ressaltat el president de l’entitat, Joan Ramon González.


Actes previs


Els actes previs al Dia de la Seu Vella arrencaran el dimarts, 25 d’octubre, amb una mostra a la sala gran de la Canonja amb obres de Francesc Puntos, Josep Piqué, Lluís Trilla, Núria Suñé, Manuel Uceda i Casimiro Jover, artistes socis de l’associació recentment traspassats. El mateix dimarts, a les set del vespre, el mateix espai acollirà la conferència ‘Dotze anys vivint en la Seu Vella’, a càrrec de l’escriptor Josep Varela i Serra, autor del llibre ‘L’habitant de la Seu Vella’ (Pagès Editors).


El dimecres es durà a terme un acte un per commemorar els 700 anys de la institució reial del Comtat de la Ribagorça. L’endemà, el dijous dia 27, Josep Carvajal i Marc Carvajal oferiran una conferència sobre el procés de restauració de la campana Mònica i el seu retorn a la Seu Vella.


L’Associació Amics de la Seu Vella lliuraran el divendres, 28 d’octubre, els premis Seu Vella 2022. En aquesta edició, els guardons distingiran Josep Varela (premi individual); les escoles Fedac Lleida (entitat), i el catedràtic d’art de la UdL, Ximo Company (trajectòria). Enguany, el premi de la categoria d’història ha quedat desert.


Dia de la Seu Vella


El diumenge 30 d’octubre arribarà el Dia de la Seu Vella. Durant tota la jornada, l’associació d’amics del monument ha preparat diferents actes. A les deu del matí es farà el tradicional repic de campanes, que donarà pas a la missa que oficiarà el bisbe de Lleida, Salvador Giménez. Acte seguit, es commemorarà els 70 anys de la geganta Reina Zobeida, amb un acte que reunirà les colles geganteres amb gegants moros de Lleida i la Seu d’Urgell. Al migdia, la nau central serà l’escenari del concert amb la Coral l’Estel de Lleida, la Coral dels Enginyers de Barcelona i la Coral Caelum de Barcelona. Posteriorment, es farà un toc de tambors i bombos.


Durant el matí, el conjunt monumental també acollirà 22è Concurs de Pintura Ràpida ‘Turó de la Seu Vella’; el mercadet Seu Vella; la 10a exhibició de vehicles històrics; una recreació històrica de l’hospital de campanya del batalló Lincoln de la 15a Brigada internacional (1937-1938); també es faran balls de música country, tallers d’aerorigami i papiroflèxia aeroespacial i els més petits podran gaudir de jocs de fusta, inflables, tallers d’art i pinta cares. Durant tot el matí també es podran visitar els pous de gel del Museu de l’Aigua.


Actes posteriors


Així mateix i també amb motiu del 50è aniversari, l’associació ha programat més enllà del Dia de la Seu Vella com ara la 1a Fira Maker Lleida, que es farà l’11 i 12 de novembre al Mercat del Pla i que reunirà maquetes de la Seu Vella i d’altres monuments. El 16 i 17 de novembre es durà a terme un seminari dedicat a la Porta dels Apòstols, organitzat per la Càtedra Turó de la Seu Vella de la Universitat de Lleida (UdL). A més de les ponències, el programa inclourà una visita amb ulleres 3D al conjunt monumental.


El 26 de novembre s’oferirà una passejada pel Turó de la Seu Vella per conèixer millor el patrimoni del monument i brindar a la Sibil·la amb motiu dels 50 anys de l’Associació Amics de la Seu Vella. Finalment, el 8 de desembre tindrà lloc el Nadal a la Seu Vella, amb l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.


D’altra banda, l’Associació Amics de la Seu Vella prepara també un acte per commemorara el seu 50è aniversari, que es durà a terme a l’abril o maig de l’any vinent.


Instal·lació de la campana Mònica, durant el novembre


Durant la presentació dels actes del Dia de la Seu Vella, Joan Ramon González ha explicat que la previsió és que la campana Mònica, que ha tornat recentment al monument després d’un llarg període de restauració a Àustria, es pugui instal·lar a dalt del campanar abans que acabi el mes de novembre. González ha indicat que abans s’han d’enllestir algunes qüestions burocràtiques per tal que pugui començar l’actuació. Així mateix, el president dels Amics de la Seu Vella també ha dit que confien que la primera fase del projecte per reubicar les campanes del temple per tornar-les a la seva ubicació històrica, a la planta superior del cos gros del campanar, pugui començar abans que acabi aquest any.


De moment i amb motiu del Dia de la Seu Vella, els visitants podran gaudir de la campana al claustre del monument.


Font: TeleponentEscribir comentario

Comentarios: 0