· 

Com abordar un 10k

Tota cursa, per petita que sigui, requereix una preparació per a poder afrontar la distància amb garanties. Tant si correràs un 5k com que vagis a córrer una marató de 42,195km, la qual cosa compte és com t'hagis preparat per a la prova. 

És clar que per a una cursa de més distància necessitaràs més entrenament que per a una cursa inferior, però això no li lleva mèrit.

Si has seguit una bona planificació d'entrenaments i arribes en condicions de fer una bona marca, l'últim que vols és jugar-te-la i deixar en mans de l'atzar un bon resultat per culpa d'una mala estratègia durant la cursa Perquè això no et succeeixi durant una cursa de 10k, et donem uns quants consells perquè tot et surti rodó. Encara que tampoc t'encapçalis per tenir tota l'estona la situació sota control, perquè poden succeir diverses coses que et facin modificar la teva planning inicial i és aquí quan has d'estar a punt per a afrontar una nova cursa

 

Ritme constant

Si vols arribar al final de la cursa en condicions, no val anar fent alts i baixos, canvis de ritme, detenir-te en un avituallament per a beure, etc. Has de portar un ritme el més constant possible per a no malgastar gens de més d'energia i ser calculador i observador per a valorar quin és el millor lloc per a agafar aigua en un avituallament sense haver de minorar massa el ritme i que això t'impliqui accelerar de nou.

Per a adoptar un bon ritme has d'haver-lo entrenat prèviament per a saber amb quin nivell d'esforç aniràs mancat de forces en el final de la prova. També has de tenir en consideració l'inici de la prova, amb el seu respectiu escalfament. Així, encara que es tracti de portar un ritme constant, el més aconsellable és que la primera meitat de cursa la prenguis més amb calma per a estrènyer en la segona i que no et quedi un as sota la màniga.

 

Conèixer el recorregut

Aquest aspecte és clau per a aprendre a dosar més l'energia. Quan saps el recorregut, saps on comença i acaba una pujada, com és el millor tram per a estrènyer, com és l'altimetria de la cursa –com més gran desnivell total, més energia consumiràs-, saber en quina direcció són les corbes per a retallar el màxim possible la traçada, aprendre en quin costat de la calçada estan els avituallaments per a dirigir-te sense sumar metres cap a ells, etc. I, sobretot, conèixer la part final del recorregut. Sabent exactament on acaba la cursa et permetrà saber en quin punt començar l'sprint per a arribar just a meta amb la màxima velocitat possible.

 

Alia't amb el teu company

Si a la cursa vas amb un company amb el qual sols entrenar, coneixes o saps que vol fer el mateix temps que el teu, ves amb ell durant la cursa. Anar amb algú que porti el mateix ritme que tu et permetrà oblidar-te de ser constant i centrar-te solament on col·loques el peu, corrent amb la ment lliure de pensaments. El treball en equip pot ajudar-te a mantenir el ritme i la motivació. I el seu és que, si vas tota la cursa amb algú a manera de llebre, et mantinguis amb ell com a mostra de gratitud i del treball en equip ben fet, encara que si un dels dos punxa en l'últim quilòmetre, millor seguir amb el ritme en el qual anaves bé per a aconseguir millorar la teva marca, segur que ho entendrà.

 

Centra't fins al quilòmetre 7 

Encara que portis bones sensacions durant tota la cursa, no és fins al quilòmetre 7 en el qual el cos el comença a notar. Per a evitar-ho en el màxim possible i més si vols córrer la segona part del 10k més ràpid, marca't el quilòmetre 7 com a punt d'inflexió. A partir d'aquí, compte cada quilòmetre com si fos una cursa individual. D'aquesta forma podràs anar gastant els últims cartutxos

Font: Running

Traducció: www.pujadaseuvella.com

Escribir comentario

Comentarios: 0