· 

Començar a córrer: 4 coses que has de fer i 4 que no

 

Què hauries de fer:


1. Sí: reflexiona sobre per què vas decidir començar a córrer
Tant si ho fas per salut, per a recaptar fons per a una organització o per a honrar la memòria d'algú, el perquè t'ajudarà a mantenir la dedicació. Quan l'entusiasme de començar una cosa nova es comença a esvair, el teu perquè t'ajudarà a recordar la motivació, la raó que et fa aixecar-te d'hora al matí i t'anima a sortir a córrer després d'un llarg dia de treball. Aquest perquè és el que t'animarà a sortir de la monotonia d'un dia dur, t'ajudarà a superar la següent carrera i llavors recordaràs per què t'encanta córrer.

 


2. Sí: fes temps per a estirar
És normal sentir-se engarrotat i amb dolor muscular quan t'estàs adaptant a una nova rutina de running. Estirar abans d'anar a córrer t'escalfi i et prepara. Estirar després de la carrera ajuda el procés de recuperació, fent que els músculs tornin a la seva longitud habitual. A vegades no t'adones del genial que t'asseguis, fins que et prens el temps de fer els teus estiraments abans i després d'entrenar. Fer els teus estiraments t'ajudarà a estar en forma i a millorar la flexibilitat.


3. Sí: cerca un grup per a quedar
Els més extravertits assegurança que ja ho han provat! Fins i tot si el running és un moment que t'agrada gaudir només, unir-te a uns altres runners alguna vegada per setmana té molts beneficis. Et dóna l'oportunitat de conèixer a uns altres runners experts i a aprendre d'ells. També és un canvi d'aires i et fa sortir de la teva zona de confort. Et fa aprendre quan donar-ho tot i quan no. Si el teu objectiu és completar una carrera, acabaràs travessant la línia de meta acompanyat de gent amb objectius molt diferents. Sentir-se còmode en córrer amb uns altres pot fer que el dia de la carrera sigui menys aclaparadora i més entretingut.

 


4. Sí: corre amb les sabatilles de running adequades
Tots tenim una forma de córrer diferent, però és important conèixer les teves gambades. Si tens un pont alt és probable que siguis supinador, que significa que el peu tendeix a inclinar-se cap a fora quan aterra en el sòl. Si tens un pont normal, segurament tindràs una gambada neutral, per la qual cosa el peu acaba en el sòl de forma efectiva i eficient. Si tens els peus plans és probable que siguis pronador, de manera que el pont es aplana quan el peu toca el sòl, causant que el peu i el turmell s'inclinin cap a dins. A continuació tens un resum del tipus de sabatilla recomanada per a cada tipus de gambada.
Neutral: sabatilles amb amortiment neutral o sabatilla lleugera d'estabilitat
Pronador: sabatilles de control del moviment o d'estabilitat
Supinador: sabatilles amb amortiment neutral o amb amortiment lleuger
Pots gravar-te per a analitzar la forma en què trepitges o anar a una botiga especialitzada en running perquè un expert analitzi la teva gambada.

Què hauries d'evitar:

1. No: tenir por de començar amb un pla de córrer o caminar
Si ets nou en el running, aquest esport et pot resultar exigent, és possible que et costi recuperar l'alè. A més, l'impacte del running és un nou tipus d'estrès per al cos. Per a alguna gent, és millor començar amb una combinació de córrer i caminar. Jo et suggereixo que comencis amb intervals de córrer i caminar amb els que et sentis còmode i vagis disminuint els intervals de caminar i augmentant els de córrer a poc a poc. Molta gent aconsegueix passar al running sense prendre's descansos per a caminar, però si no ho aconsegueixes no passa res. Recorda que estàs fent això per tu i seguir amb el teu pla serà el millor per a la teva salut i per a gaudir-ho.

 


2. No: augmentar el volum i el ritme massa de pressa
Com runner principiant, és molt emocionant veure com a baixa el ritme i augmenta la distància. Batràs els teus propis rècords de temps més ràpid i major distància recorreguda molt sovint. Això et produirà una satisfacció única i voldràs batre rècords una vegada i una altra. El risc està que t'acabis fatigant i sentint-te exhaust si no et dónes temps suficient per a adaptar-te. Aprendràs que hi ha moments per a donar-ho tot i també per a recuperar-se. L'entrenament ha de ser cíclic, tant si ets professional com a principiant.

 


3. No: eliminar altres formes d'exercici que t'agradin
El dia té moltes hores, però a vegades costa fer temps per a tot. No obstant això, hi ha moltes altres formes d'exercici que es complementen entre elles. El ioga, el spin, el pilates o l'entrenament de força per a runners t'aporten molts beneficis tant físics com mentals. Si hi ha alguna cosa en particular que t'agrada, inclou-ho en la teva rutina perquè segur que t'aporta l'equilibri que necessites.

 


4. No: escatimar en descans només per entrenar
El somni és important de moltes formes diferents. Has de descansar bé perquè el sistema immune treballi bé, per a regular les hormones de l'apetit, per a gestionar bé la inflamació i per a millorar el teu rendiment esportiu, entre moltes altres! Pot ser difícil trobar un bon equilibri, però dormir i entrenar van de la mà i contribueixen a millorar la teva salut i el teu benestar en general.

 

Font: Runners

Traducció: www.pujadaseuvella.com

 

Escribir comentario

Comentarios: 0